cserépkályha

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

cserépkályha használati


nyomtatható változat

Cserépkályha használati utasítás


Üzembe helyezés                                                                                                                    

A frissen rakott
cserépkályhába a munka során bekerült vizet szárító fűtéssel kell eltávolítani.
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót kinyitva, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegőt. Ez máskor is nagyon hasznos lehet, például ritkán használt
cserépkályha (külső kémény) esetén.
A szárítófűtés lényege, hogy a
cserépkályhát lassú tűzzel langyosra felfűtjük, s ezt a hőmérsékletet folyamatos, de gyenge tűzzel szinten tartjuk. Mintegy 2-3 hétig naponta egyszer-kétszer kevés fával begyújtunk. Fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek! Ne hagyjuk a cserépkályhát felügyelet nélkül!
A tüzet hagyjuk kihunyni, de a
cserépkályha ajtaját hagyjuk teljesen nyitva, hogy a kályhából a vízgőz eltávozhasson.
Ezután elkezdhetjük a kályhát naponta egyre jobban terhelni, (felfűteni) amíg a szükséges teljesítményt el nem éri. A fa mennyiségét a hetedik-nyolcadik nap után fokozatosan növelhetjük, de a kályhát még nem szabad jobban felfűteni.
A felfűtés időszaka alatt a kályha ajtaját semmiképp ne zárjuk vissza.
A szárítófűtés és a felfűtés kizárólag csak tűzifával történhet.


Üzemeltetés

Mielőtt begyújtunk, a hamut szedjük ki, a rostélyt tisztítsuk meg és szellőztessük ki a helyiséget.
Begyújtáshoz használjunk újságpapírt, apróra vágott fát, a tűztér méretétől függően 4-10 db közepes vastagságú fahasábot.
A tüzelőanyagot úgy helyezzük el a tűztérben, hogy könnyen és egyenletesen kapjon levegőt (gúlaszerűen).
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót kinyitva, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegőt. Folyamatosan használt cserépkályha esetén a kémény üzemi hőmérsékleten tartja magát.
A könnyen begyulladó anyagok segítségével az energiahordozó anyagot meggyújtjuk lehetőleg úgy, hogy a keletkező tűz felülről lefelé égjen.
Amíg a kályhában éghető anyag van, az égéshez szükséges levegőt a szellőző- vagy a kisajtó nyitva-tartásával biztosítani kell. A kályhát csak azután szabad légmentesen lezárni, ha a tűz elhamvadt, s a tűztérben már csak parázs található.
Ha a kályhára a felfűtés alatt újabb adag tüzelőt rakunk, azt mindig csak akkor tegyük, ha az előző adag már nem lángol, csak parázslik.
A kályhát nem szabad túlfűteni, inkább naponta kétszer gyújtsunk be.
Általában 40-80 perc alatt zajlik le egy adag tüzelőanyag elégése.

Az alkalomszerűen használt cserépkályha befűtése nehézségeket okozhat. Ilyenkor mielőtt begyújtanánk, egy szál gyufával nézzük meg a huzat irányát, erősségét. Bizonytalan esetekben először kevés újságpapírral gyújtsunk be a kéménybe, s ha az már stabilan működik, akkor indítsuk el a kályhát.


A fent leírt üzembe helyezési- és üzemeltetési útmutatótól való eltérés, a cserépkályha nem
rendeltetésszerű használata esetén garanciális igény nem érvényesíthető.

Karbantartás


A mázas kályhák/kandallók külső felülete külön kezelést nem igényel. A mázas felületeket száraz porronggyal tisztíthatjuk. Vizes, vagy vegyszeres takarítás tilos. Az üveges ajtók hőálló üvegét csak hideg állapotban tisztítsuk.
Évente egyszer a tüzelőberendezést, a füstelvezető csatornát és a kéményt meg kell tisztítani a koromtól. Fontos a tűztér átvizsgálása, a csatlakozások tömítettségének ellenőrzése, a fugázás javítása, tisztítás.
Érdemes szakember segítségét igénybe venni!
Célszerű erre már a fűtési időszak végén sort keríteni!

Sűrűbben kell javíttatni a tüzelőberendezést, ha vizes tüzelőanyagot használunk. Ez amellett, hogy elkátrányosítja (szurkosítja) a kályhát, kéményt, még nagymértékben energiapazarló is. Így a melegítésre használható energia akár 70%-a is elveszhet! A kismértékű szurkosodás megszüntethető a kátrányoldó hasábbal, de a nagymértékben elkátrányosodott kéményen, kályhán, - ha már megjelentek a barnás foltok, folyások,- akkor már csak a teljes csere segít.

Tüzelőanyag

A kályha nem hulladékégető mű. Ha szemetet éget kályhájában, azzal árt környezetének és tüzelőberendezésének!
-  fa
(száraz, kis nedvességtartalmú (2 éves), általában keményfa)
-  bio brikett, barnaszén
: csak az erre kialakított kályhákban


Biztosítani kell a helyiség megfelelő szellőztetését az oxigén utánpótlás miatt! Azonos légtérben lévő kályha és páraelszívó esetén a tűz leégéséig a páraelszívót használni tilos, mert erősebb a szívó hatása, mint a kéménynek és a kályha kifüstöl, a tűz nem tud égni!


Hogyan tüzeljünk fabrikettel?


Cserépkályhában a fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A fabrikettel történő tüzelés esetén több levegőt kell biztosítani a tökéletes égéshez. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.
A nem megfelelően használt fabrikett bizonyos kályhákban (fatüzelésre épített) nagymértékű kátrányosodást okozhat.
Fabrikettel való tüzelési szándék esetén kérje cserépkályhás szakember véleményét, tanácsát.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz